T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / MELİKGAZİ - Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi Alanı

ALAN TANITIM VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI;

Ekonomik kalkınmanın, teknolojinin ve endüstrinin temelidir. 

Makine Teknolojisi Alanı, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir; alanın getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.

Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır. İstihdamı en kolay olan mesleklerdendir. Makineci kendi maaşını kendisi belirler.

Makine Teknolojisi alanında; Makine Teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Sanayii ürünlerine baktığımızda makine veya kalıptan çıkmamış bir ürün göstermek hemen hemen mümkün değildir. Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak makinecilik de kendi içinde dallara ayrılmıştır.


BU ALANDAKİ MESLEKLER:

Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC),

Endüstriyel Kalıpçılık,(Plastik ve sac metal)

Makine Bakım Onarımı,

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme,

 Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı,

 Mermer İşleme


EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, makine teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Bu mesleklerdeki elemanlar fabrikalarda, kendi atölyelerinde, TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar.

Tasarım bürolarında bilgisayar ortamında, imal edilecek makine ekipmanını iki ve üç boyutlu olarak tasarlarlar. Tasarlanan makine veya sınai tesis ekipmanlarını imalat atölyelerinde CNC tezgâhlarında imal ederler.

Çalışma ortamları; iyi aydınlatılmış, havalandırılması ve yalıtımı iyi yapılmış, kısmen gürültülü, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili tedbirlerin alındığı, bireysel ve ekip çalışmalarının yapıldığı kapalı büro, atölye ve fabrika ortamlarıdır.

Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, sınai tesisler) çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. CNC mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde, imalat ve komple resimlerin tasarlanıp çizildiği bürolarda, mekanik bakım atölyelerinde, mermer ve model imalatı yapan işletmelerde İSTİHDAM OLUR. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2018 - Güncelleme: 05.06.2020 08:43 - Görüntülenme: 1074
  Beğen | 2  kişi beğendi